Strategisk rådgivning og utredning
HRP tilbyr kvalifisert rådgivning og veiledning av høy faglig kvalitet, uavhengighet og integritet.
Fra konseptuell utvikling til endelig prosjektleveranse. Vår kombinasjon av analyse og utredning sammen med teknisk kompetanse og virksomhetsforståelse, gjør at vi kan se helheten og markedsdynamikken i sammenheng med behovene som skal løses innen bygg, eiendom, infrastruktur, samferdsel og energi.
De tre hensikter med tidlig fase:
Innsikt for de beste løsninger. Redusert usikkerhet. Redusert risiko.
Relevant innsikt og godt forankrede beslutninger tidlig i prosjektløpet er med på å redusere usikkerhet og risiko senere i prosjektforløpet. Vi kan sette sammen skreddersydde team på tvers av landegrenser og utnytte spesialistkompetansen som finnes i HRP-systemet. Våre eksperter har dybdeinnsikt og overførbar kompetanse fra andre regioner.
Eksempler på analyser og utredninger fra HRP. Vi kaller det "før" beslutning.
HRP handler om riktig beslutning og tidlig fase er alt som bidrar i prosessen før beslutning…
- Behovs- og interessentanalyser
- Brukermedvirkningsprosesser
- Konseptvalgutredninger (KVU) etter statens prosjektmodell
- Verdianalyser
- Samfunnsøkonomiske analyser
- Kommersielle evalueringer av nye forretningsmuligheter
- Handels- og markedsanalyser
- Transaksjonsstøtte, due diligence
- ROS-analyser
- Usikkerhetsanalyser
Kan norske kommuner bruke sine ressurser mer effektivt gjennom OPS - offentlig privat samarbeid?
Nordland fylkeskommune har bedt HRP om å vurdere om OPS (Offentlig privat samarbeid) er en egnet gjennomføringsmodell for oppføring av en ny videregående skole i Narvik.
Mulighetsstudie - styrket togtilbud mellom Oslo og Stockholm
HRP har vært engasjert siden mars 2022, med utredninger og kostnadsvurderinger inn i mulighetsstudien for traseen Oslo – Stockholm.
Jernbanedirektoratet ble i februar 2022 bedt av Samferdselsdepartementet om å utarbeide en mulighetsstudie for traséen Oslo–Stockholm. Mulighetsstudien skulle gi et beslutningsgrunnlag for å ta stilling til om, og i så fall på hvilken måte, et eventuelt videre arbeid for å forbedre togtilbudet mellom Oslo og Stockholm skal gjennomføres,
Ansvarsområder for våre ressurser i HRP:
- Sikre at estimatprosessen i prosjektet følger Bane NORs beste praksis for estimering av prosjekter for KVU-fasen
- sikre godt samarbeid og samhandling mellom Svenske Trafikverket, Jernbanedirektoratet og Bane NOR.
- Sikre at utbyggingsprosjektene har identifisert og gjort rede for alle typer relevante usikkerhetsbidrag, som interesseanalyse, påvirkning av eksterne interesser, eierstyring og markedsanalyse.
- Lede og koordinere innhenting av nødvendig informasjon for utvikling og sammenstilling av estimatet.
Klimasikring er god samfunnsøkonomi
Statlig fast eiendom representerer store verdier for samfunnet. Klimarelaterte skader kan få omfattende konsekvenser. Et av tiltakene i strategien «Ei berekraftig, kostnadseffektiv og samordna bygg og eigedomsforvaltning» fra oktober 2021 er å gjennomføre klimatilpassing ut fra en kost nytte-vurdering.
I Meld. St. 26 (2022–2023) Klima i endring – sammen for et klimarobust samfunn er det uttalt at statlige eiendomsforvaltere må kartlegge risiko for klimarelaterte skader og legge nødvendige planer for gjennomføring og finansiering av klimatilpassingstiltak.
Eiendomsforvaltere i statlig sivil sektor er pålagt å kartlegge klimarisiko på eiendommer som de forvalter på vegne av staten. Kartleggingen skal omfatte statlig fast eiendom i Fastlands-Norge og på Svalbard, ekskludert vei, jernbane og lufthavner. Når nytten er ventet å overstige kostnadene og det er økonomisk forsvarlig, skal det legges planer for gjennomføring av klimatilpassingstiltak.
HRP bistår statlige eiendomsforvaltere med dette viktige oppdraget.
På oppdrag for Jernbanedirektoratet gjennomfører vi en kartlegging av klimarisiko knyttet til Norsk jernbanemuseum på Hamar. Arbeidet omfatter blant annet:
- Utføre overordnet ROS-analyse iht. DSB sin veileder
- Vurdere akseptabelt risikonivå på de ulike bygg og eiendommer
- Vurdere og anbefale skadereduserende tiltak
Konseptvalgutredning (KVU) Fremtidig utvikling av Store Norske sin boligmasse
Store Norske har over flere tiår hatt omfattende gruvevirksomhet på Svalbard. Selskapet forvalter i dag om lag 500 boenheter for å huse gruvearbeiderene. Gruvevirksomheten har vært faset ut over flere år og i 2025 stenger siste gruve ned.
Det er en politisk målsetning om å opprettholde stabilitet og tilstedeværelse på Svalbard i fremtiden. Det er et mål om at dagens bosetting skal opprettholdes. Store Norske sin rolle er å understøtte fremvekst av nytt næringsliv gjennom transformasjon av dagens boligmasse.
Som et ledd i dette gjennomfører Store Norske en Konseptvalgutredning på oppdrag for sitt eierdepartement (Nærings- og fiskeridepartementet) Konseptvalgutredningen vurderer ser på ulike måter å transformere dagens boligmasse for å møte behovet næringslivet har. Konkret analyseres konsepter som adresserer både klimatilpasning, ENØK, rehabiliteringsprosjekter og nybygg. Det gjøres en kost/nytte analyse av konseptene som gir grunnlag for anbefaling om konsept.
Konseptvalgutredning for nytt hovedkontor for Innovasjon Norge
Innovasjon Norge sitt hovedkontor i Akersgata 13 møter ikke dagens behov og krav knyttet til bærekraft, standard, fleksibilitet og muligheter for samhandling.
HRP har gjennomført en Konseptvalgutredning (etter statens prosjektmodell) som har utredet behov, mål og krav til løsning for et fremtidig kontor. Videre har ulike alternativer for Nytt hovedkontor blitt analysert, herunder både rehabilitering av Akersgata 13 og flytting til nytt hovedkontor med leie av nye lokaler.
Konseptutviklingen omhandler en større brukerprosess med surveyer, arbeidsgrupper, dybdeintervjuer og workshops med ansatte og ledelse i selskapet. Det er gjennomført alternativanalyser, med kalkyle, usikkerhetsanalyse og vurdering av både prissatte og ikke-prissatte effekter.