Strategi for velferdsteknologi i norske kommuner

Med en aldrende befolkning må kommunene ha en god strategi for bruk av velferdsteknologi.
I mange tilfeller vil det være behov for å tenke nytt rundt effektivisering og organiseringen av tjenesten, særlig i helse og omsorg, og dette innebærer da videreutvikle og hente ut gevinster på bruk av velferdsteknologi.
Velferdsteknologi i bruk

Helse- og omsorgssektoren har de siste årene vært gjennom store endringer, men de største er foran oss. Vi blir stadig flere eldre og vi lever lenger. Samtidig blir det færre yrkesaktive, noe som gjør at kommunene må tenke nytt rundt tjenesteutvikling. Hvordan kan det legges til rette for at innbyggere kan bo hjemme lengst mulig og få tilpassede tjenester der de bor?

I mange tilfeller vil det være behov for å tenke nytt rundt effektivisering og organiseringen av tjenesten, og dette innebærer da videreutvikle og hente ut gevinster på bruk av velferdsteknologi.

Sykepleier og pasient i god samtale

Strategi for velferdsteknologi

Med en aldrende befolkning, og framskrivingen i økning av personer med demens, må kommunene ha en god strategi for bruk av velferdsteknologi. Å ha en helhetlig velferdsteknologisk plattform for hele kommunen – hvor løsninger for institusjon, omsorgsboliger og hjemmeboende kobler seg opp. Vil velferdsteknologi bidra til økt selvstendighet og trygghet for brukerne, samt mer ressurseffektive måter for ansatte å jobbe på, på tvers av tjenestene i hele kommunen.

Velferdsteknologiens utvikling og modenhet har økt betydelig siden 2015. Gjennom innovasjon og erfaringer fra implementering har teknologien blitt stadig mer tilpasset behovene i omsorgssektoren.

Velferdsteknologi handler ikke om teknologi – men om mennesker, ref NOU, 2011: 11, s. 99, «Ved innføring av ny teknologi utgjør selve teknologien bare cirka 20 prosent av de endringene som blir satt i verk. Det meste dreier seg om arbeidsformer og organisering». Vår erfaring tilsier at denne fordelingen er mer 5 % teknologi og 95 % organisasjon.

Del videre i dine kanaler:

Relaterte artikler

Betydningen av grunnundersøkelser før man bygger kan ikke overvurderes

Økende nysgjerrighet rundt OPS Offentlig privat samarbeid

NiN kartlegging for riktig beslutning

Våre artikler

Betydningen av grunnundersøkelser før man bygger kan ikke overvurderes

En RIG/geotekniker har ekspertise som sikrer at vi bygger på en trygg og stabil grunn.

Økende nysgjerrighet rundt OPS Offentlig privat samarbeid

Læringspunkter fra gjennomførte OPS-prosjekter for skolebygg

Byggeledelse, teknisk byggeledelse og SHA på Norges største, gjennomførte flomvoll

I 2018 gikk Ottaelva kraftig over sine bredder og elva vokste så stor at den fant traseer tvers gjennom Bismo-bebyggelsen. Det var da arbeidet sjefen i NVE, Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund, kaller et viktig samfunnsarbeid startet – Flomsikring av Bismo mot Ottaelva.

NiN kartlegging for riktig beslutning

Naturtypekartlegging etter NiN systematikk er viktig for å kunne ta riktige beslutninger i arealdisponering.