Søk

NiN kartlegging for riktig beslutning

Naturtypekartlegging etter NiN systematikk er viktig for å kunne ta riktige beslutninger i arealdisponering.
HRP er kjent for bygg og anlegg, men har også en egen fagavdeling for miljø og driver med både konsekvensutredninger av naturmangfold og naturtypekartlegging iht. NiN og Miljødirektoratets instruks.
Naturtypekartlegging

– Sommeren 2024 har vi kartlagt natur fra Vesterålen i nord til Kristiansand i sør, forteller Anniken Torset, som er økolog i HRP.

NiN står for Natur i Norge og er gjeldende kartleggingssystematikk for kartlegging av natur. Kartlegging kan gjøres heldekkende, som vil si at all natur kartlegges og beskrives iht. systematikken, men det vanligste er kartlegging etter Miljødirektoratets instruks.

I likhet med heldekkende kartlegging benyttes kartleggingssystematikken i NiN, men kun naturtyper som er truede, nær truede eller som har spesielle økosystemfunksjoner utfigureres i kart. Når Miljødirektoratet har godkjent utfigurerte områder og beskrivelser av naturen iht. variablene som følger av systematikken finner du disse igjen i Naturbase-kart under Naturtyper-Naturmangfold.

Samarbeid med Abio

Våre oppdragsgivere er både offentlige og private. Årlig utlyser Miljødirektoratet store NiN-pakker med områder de ønsker kartlagt, men de fleste av våre oppdrag er for kommuner og private aktører i forbindelse med konsekvensutredninger og reguleringer. NiN gir oss de beskrivelsesvariablene vi trenger for å beskrive naturen på en nøytral og presis måte, og for å fastsette verdi på et område ut ifra gjeldende metodikk.

Gulstadøya

Hadsel kommune ønsker å utvikle sentrum i Melbu med nye områder for bolig og næring. Det var i den sammenheng behov for å få vurdert konsekvensene av områderegulering på Gulstadøya. HRP gjennomførte i samarbeide med Abiona en naturtypekartlegging, kartlegging av fugl og kartlegging av fremmede arter.

I forbindelse med kartleggingen ble det registrert syv naturtypelokaliteter iht. Miljødirektoratets instruks;
  • en lokalitet med gammel lågurt-seljerognskog (naturtype med spesielle økosystemfunksjoner)
  • en lokalitet med gammel sumpskog (naturtype med spesielle økosystemfunksjoner),
  • to lokaliteter med strandeng (truet naturtype i kategorien sårbar ) og
  • tre lokaliteter med semi-naturlig strandeng (truet naturtype i kategorien sterkt truet).

Planområdet inneholder også viktige bløtbunnsområder i strandsonen som danner næringsgrunnlag for en rekke arter. Blant annet for de truede fugleartene krykkje (sterkt truet), hettemåke (kritisk truet), brushane (sårbar), storspove (sterkt truet), ærfugl (sårbar), fiskemåke (sårbar) og gråmåke (sårbar), samt de nært truede artene teist, rødstilk og storskarv.

Rapporten med konsekvensutredning av naturmangfold for Gulstadøya ligger nå som en del av kommunens høringsgrunnlag.

Gulstadøya viste seg fra sitt beste under kartleggingen
Del videre i dine kanaler:

Relaterte artikler

I 2025 skal vi ansette 100 nye medarbeidere!

Avfall kan ikke behandles som søppel lenger

HRP går inn som nasjonal kunnskapspartner i Senter for eiendomsfag

Våre artikler

Nordens Paris har fått enda en attraksjon. Storgata i Tromsø med ny drakt fra topp til tå.

Siden våren 2023 har HRP hatt en sentral rolle med leveranse av byggeledelse for nye Storgata i Tromsø

I 2025 skal vi ansette 100 nye medarbeidere!

HRP startet med tre medarbeidere for 20 år siden og nå er vi 500 over hele landet. Vi har sagt at HRP alltid er i bevegelse, det skal vi fortsatt være, både i 2025 og de kommende 20 årene.

Avfall kan ikke behandles som søppel lenger

HRP tar prosjektledelse for effektive gjenvinningsstasjoner, selve fundamentet for å kunne løse mange ressurs- og forurensings utfordringer.

Link fra digitalt frokostmøte 10. desember 2024 kl 0830-0910

Ingen kostnad og ingen påmelding, bli med på vårt digitale frokostmøte. «Man kan ikke drive dagens eiendomsutvikling med gårsdagens kunnskap». Grunder og styreleder i Senter for Eiendomsfag Øystein Ringen-Vatnedalen vil sitte i samtale med HRP sin direktør for fag, Lars-Herman Eek.