Søk

Milliardsatsing for renere Oslofjord

HRP er med når MOVAR IKS skal gjøre en milliardsatsing for en renere Oslofjord.
MOVAR er et interkommunalt selskap som eies av Moss, Vestby, Rygge, Råde og Våler kommuner.
MOVAR Team

(Bildet over:Fra venstre: Pål Marius Fredriksen, Mats-Erik Rosvoll, Maria Brodin, Kaj-Werner Grimen, Sektorsjef vann og avløp og prosjekteier, Hans-Rikard Wold prosjektleder, Hans Jørgen Halvorsen prosjektleder)

Gjennom to prosjekter skal selskapet nå sikre en mer bærekraftig og effektiv avløpshåndtering for kommunene. Det er en omfattende utvidelse og modernisering av Fuglevik Renseanlegg og et overføringsanlegg fra Brevik og Kambo til Fuglevik. En ca. 15 km lang avløpsledning som kombinerer land- og sjøledninger for å transportere avløpsvann til det oppgraderte renseanlegget.

MOVAR står foran sin største milliardinvestering noensinne, og med denne satsingen introduserer de en innovativ kombinasjon av moderne renseteknologier. De biologiske renseprosessene henter all næring fra avløpsvannet, noe som kraftig reduserer behovet for kjemikalier til avløpsrensing. Dette er et stort skritt mot en mer bærekraftig fremtid.

En av de mest spennende aspektene ved denne investeringen er MOVARs evne til å gjenvinne kritiske ressurser fra avløpsvannet. De produserer en gjødsel kalt struvitt, som inneholder fosfor og nitrogen, og bidrar til å lukke kretsløpet og utnytte ressurser som ellers ville gått tapt.

Stolt

MOVAR har også satt seg som mål å fjerne 100% av mikroplasten i avløpsvannet. Det rensede avløpsvannet blir så rent at det kan brukes til å spyle toalettene på renseanlegget. Selv om dette bare er en liten del av vannet som spares, viser det potensialet for gjenbruk. Totalt vil MOVAR unngå bruk av mange millioner liter drikkevann per år, takket være effektiv gjenbruk inne i selve renseanlegget.

– Vi er utrolig stolte over at vi har vunnet oppdraget for MOVAR, og vi ser frem til å lede dette viktige arbeidet, sier Regionsdirektør i HRP Mats-Erik Rosvoll.

– Dette er et veldig viktig prosjekt for regionen vår, og er en del av vårt satsingsområde som selskap. Vi har satt sammen et meget kompetent og erfarent team som skal være en sterk bidragsyter til at Oslofjorden blir renere, og sørge for at prosjektet gjennomføres så tett opp til HRP sin visjon som mulig: Perfekt bruk av samfunnets ressurser, sier Rosvoll.

 

Overføringsanlegg fra Brevik og Kambo til Fuglevik: En ca. 15 km lang avløpsledning som kombinerer land- og sjøledninger for å transportere avløpsvann til det oppgraderte renseanlegget.

(Ill.over:Overføringsanlegg fra Brevik og Kambo til Fuglevik: En ca. 15 km lang avløpsledning som kombinerer land- og sjøledninger for å transportere avløpsvann til det oppgraderte renseanlegget.)

 

Motivert

– Moss er et satsningsområde for HRP Østfold, noe dette prosjektet er et bevis på. I løpet av det siste året har vi vunnet rammeavtaler med Moss kommune og Moss Kommunale Eiendomsselskap, og vi har ambisjoner om å vokse videre her, sier avdelingsleder Østfold Pål Marius Fredriksen, som vil være oppdragsleder i prosjektet.

Direktør Infrastruktur Maria Brodin, skal ha rollen som hovedbyggeleder. Hun sier hun ser frem til å delta i dette banebrytende prosjektet for MOVAR.

– Det er veldig motiverende å være en del av en så stor investering som kombinerer moderne renseteknologier med bærekraftige løsninger. I samarbeid med MOVAR skal vi sørge for at prosjektmålene realiseres og med det bidra til en friskere Oslofjord, sier Maria Brodin.

(Under: Skisse av Nye Fuglevik Renseanlegg (RA): En omfattende utvidelse og modernisering av eksisterende anlegg for å øke kapasiteten og effektiviteten i avløpsbehandlingen. Det nye anlegget vil inkludere avanserte teknologier som biologisk rensing og pyrolyse for behandling av slam. )

Fuglevik
Del videre i dine kanaler:

Relaterte artikler

Nordens Paris har fått enda en attraksjon. Storgata i Tromsø med ny drakt fra topp til tå.

I 2025 skal vi ansette 100 nye medarbeidere!

Digital anbudsbefaring

Våre artikler

Hvordan sikre riktig beredskap for brann- og redningsvesenet

I denne artikkelen vil vi fortelle mer om hvordan man kan gå frem for å sikre riktig beredskap for brann- og redningsvesen.

HRP tar i bruk ny programvare for hydrodynamiske beregninger i arbeidet med Hovedplan for overvann Nord-Fron kommune

I nært samarbeid med prosjektgruppa for Nord-Fron kommune har HRP ledet arbeidet med hovedplan for overvann i kommunen

HRP og Senter for Eiendomsfag lanserer Bransjesertifikatet Samspillsrådgiver

Særlig det offentlige, men også private aktører benytter samspill for å oppnå bedre ressursutnyttelse, mer involvering og raskere gevinster.

Riktig beslutning for effektive planprosesser

Tidlige avklaringer, grundig arbeid i innledende fase og tett dialog med kommunen underveis i prosessen er viktige grep vi som konsulenter kan ta for å bidra til en effektivisering av planprosesser. Det gir raskere regulering av boliger, skriver HRPs arealplanlegger Hanne Tveter Åmdal i denne artikkelen.