Metoder som var i bruk på 1980-90 tallet har vist seg å være direkte skadelige på antikvariske bygg, slik som Trøndelag Teater og på Munkholmen, sier byggeleder og kulturminnerådgiver i HRP, Ole Morten Lagmannssveen.
Heldigvis er det forsket mye på hvordan vi skal vedlikeholde våre gamle kulturminner. Gjennom denne forskningen har vi funnet at de opprinnelige produkter og metoder er de som passer best til vedlikehold og renovering av gamle bygg.
– Det flotte bygget fra 1816, som har fasade ut mot Trondheim mest trafikkerte sentrumsgate, ble siste gang malt med en tett plastmaling. Den blir alt for tett for kalkmørtelen som opprinnelig ble brukt til fasadepuss. Vann trengte inn i små sprekker, og etter som den moderne malingen er helt tett, vil ikke fukten slippe ut av veggen. Fukten førte til en råte på innvendige konstruksjoner.
Når fasaden skulle renoveres på nytt, ble all maling fjernet og erstattes med en annen og «pustende» silikatmaling, forteller Lagmannssveen.
Men å fjerne maling på en vernet fasade er ikke en enkel operasjon. Det meste kan fjernes med et stoff som løser plastmalingen, men den er ikke effektiv på blant annet ornamentene som pryder veggene på bygget. På disse områdene blir malingen fjernet med laser. Metoden fjernet malingen lag for lag uten at fasaden ble skadet.
Bak malingen som er fjernet skjuler det seg også eldre forsøk på reparasjoner. Nymotens murpuss og silikon er brukt for å reparere veggene. Dette går dårlig sammen med den originale kalkmørtelpussen.
Murpuss og silikon ble fjernet og erstattet med ny kalkmørtelpuss. Denne ble spesialbehandlet med en grunning, før fasaden ble malt med silikatmaling.
Under renoveringen ble også alle de flott trevinduene tatt ut av fasadene før de ble reparert og pusset opp, slik at de i dag er tilbake til sitt originale utseende.
Munkholmen
Også på Munkholmen, er det bygg som er mer enn 400 år gamle. Siden 1600-tallet er holmen blant annet brukt som rettersted, kloster, festning og fengsel. I dag er det et populært utfartssted på sommeren, med muligheter for bading, samt at det er en café der og en liten restaurant med uteservering.
-Også der er «ny» maling fjernet. Veggene ble nå kalket slik de opprinnelig ble behandlet. Det største renoverings prosjektet er likevel at murene må repareres. De skal rett og slett plukkes ned og bygges opp på nytt.
Murene med voller er 8 meter tykke. Vann har trengt inn og var i ferd med å sprenge murene. Tidligere forsøk på reparasjon er gjort med moderne pussmørtel. Denne er så tett at alt vann blir stengt inne i murene og vasker ut kallen av den gamle kalkmørtelen. Det blir da til sand uten binding, og murene er i ferd med å kollapse.
Når skal murene tas ned og bygges opp igjen, og det vil bli benyttet kalkmørtel lik den opprinnelige, sier Ole Morten Lagmannssveen.
Les mer om HRP Kulturminnerådgivning
Besøk / Postadresse:
Dronning Eufemias gate 16
0191 Oslo
Org. nr:
NO 988 889 245 MVA
Great Place to Work®
ISO 9001:2015
ISO 14001:201
BREEAM-NOR
Enova rådgiver
Sentral godkjenning
FG Innbrudd
FG Brann sikringsvirksomhet/RSO
Elvirksomhetsregisteret