Miljø, bærekraft og energiledelse

La oss sikre at alle prosjekter planlegges og gjennomføres for et bærekraftig livsløp

Stina Edvardsen
Fagavdelingsleder Energi, miljø og bærekraft

Miljø, bærekraft og energiledelse

Målet er at alle prosjekter planlegges og gjennomføres for et bærekraftig livsløp
Stina Edvardsen
Fagavdelingsleder Energi, miljø og bærekraft

Bærekraftig prosjektutvikling

Prosjektering og prosjektledelse hvor vi utvikler ditt grønne prosjekt, fra små rehab-prosjekt til store nybygg. Vi har alle fag, som energi- og miljørådgivning, tekniske fag, drone, kalkyle, arkitekter og VA.

Prosjektstøtte
HRP arbeider i tidligfase og i prosjekt for å sikre riktige avgjørelser og leveranser i prosjekt. Fasiliterer og bistår prosjektorganisasjon, eksempelvis med materialspesifikasjoner, sikre kontraktuell forankring og riktige rådgiverytelser for klimarisiko.

Samsvarsrapport
ESG-samsvarsrapport er et dokument som objektivt beskriver og dokumenterer samsvar med gjeldende ESG-krav og taksonomiens tekniske screening-kriterier for Norske bedrifter og gir finansinstitusjoner dokumentasjon for grønn portefølje.

Teknisk know-how

Vi har relevante og riktige ressurser in-house:

  • Juridisk: jurister og advokater
  • Finansielt: revisorer og prosjektøkonomer
  • Klima og miljø: naturvitere
  • Teknologi: teknologer og ingeniører

Vi dokumenterer miljøytelser i prosjekt og i portefølje.

HRP utfører NiN-kartlegging etter Miljødirektoratets instruks.

NiN står for Natur i Norge, og er et komplekst system for kartlegging av all natur. Miljødirektoratets instruks er en instruks for kartlegging av truede og nær truede naturtyper, samt naturtyper med spesielle økosystemfunksjoner. Kartlegging av naturtyper etter Miljødirektoratets instruks gjøres i forbindelse med arealplanlegging, konsekvensutredning for naturmangfold og små og store arealsaker. 

Klimarisiko og GAP analyse

Vi utfører GAP-analyser for å undersøke om ditt prosjekt eller portefølje er i samsvar med ulike bærekraftskriterier, som betingelser for grønne lån, BREEAM eller taksonomien. Hvor står du i dag og hva behøves for å komme dit du vil?

Endret klima fører til mange endringer som kan skape risiko for deg og dine eiendeler. Vi bistår med analyse knyttet til fysisk klimarisiko, som jordskred og løsmasser, ekstremnedbør og stormflo.

Sikre at alle prosjekter planlegges og gjennomføres for et bærekraftig liv

Velge tilgjengelig kravsett for miljømål

  • Begrense klimaendringer
  • Klimatilpasning
  • Sirkulærøkonomi
  • Evaluere samsvar med kravsett
  • Samsvar med hovedkrav for «Betydelig bidrag» mot miljømål?
  • Samsvar med krav for «Do no significant harm» for andre miljøtema?
  • Samsvare med minstekrav for sosiale forhold «Minimum safeguards»

Rapportere om prosjekt er i samsvar

  • Trafikklysmodell, enkel visualiering
  • Utfyllende informasjon om samsvar

Energi

Vi kartlegger energibruk og identifiserer gode ENØK-tiltak og energimerker dine bygg, og vurderer egnetthet for sol, vind og jordvarme, samt støtte, f.eks. Enova. Dette vil redusere Scope 2 utslipp i GHG-rapportering.

BREEAM og bærekraftstratgegi

Sertifisering av bygg. Vi bistår med analyse og gjennomføring av ulike sertifiseringsordninger. BREEAM-NOR og BREEAM In-Use har vi god erfaring med, samt Svanemerket og LEED. Vi finner rett ambisjonsnivå for deg med våre rådgivere og revisorer.

Bærekraftsstrategi. Vi bistår med å utvikle din strategi for bærekraft som finner din grønne retning. Sammen forankrer strategiske miljømål gjennom en dobbel vesentlighetsanalyse, bistår med å lage handlingsplaner, måltall og relevant rammeverk for rapportering på CSRD slik som ESRS.

Uavhengig evaluering

Vi bistår som en uavhengig tredjepart som evaulerer om en eiendom eller prosjekt er i samsvar med tekniske krav i taksonomien eller andre kriterier og rammeverk, som for grønne lån og obligasjoner, BREEAM og andre sertifiseringer.

Bærekraftsmessig DD og ESG-rapportering

En total-teknisk grønn due diligence som dekker tema fra miljømessige grunnforhold, energimerke, samsvar med taksonomi og ESG, klimagassutslipp og til miljøkartlegging og ombruk. Vi vurderer objektets grønne verdier.

Vi bistår deg med å måle og rapportere bærekraftsarbeidet i din virksomhet. Våre controllere har erfaring innen rapportering på CSRD og ESRS, samt dobbel vesentlighetsanalyse og de krav taksonomien stiller din bedrift.

Lars Herman Eek
Direktør

Email LEe@hrpas.no