Søk

Hindrer søppelbranner hos Hallingdal renovasjon

HRP har hatt prosjektledelse fram til overlevering av Norges råeste automatiske slokkeanlegg for Hallingdal Renovasjon.
Hallingdal Renovasjon har nå fått overlevert kanskje Norges råeste automatiske slokkeanlegg, etter en omfattende treårig prosess. Dette prosjektet ble fullført med en fullskalatest i samarbeid med Hallingdal Brann og Redning, og Hol Brann og Redning.

Branner i avfallsbransjen er et betydelig samfunnsmessig problem, ofte omtalt som «værstingbranner». Disse brannene oppstår gjerne i gamle telt, skur, stålhaller eller utendørs, og brannenergien er spesielt høy fra store hauger med plast. Avfallshåndteringen foregår som regel i store haller bygget etter eldre metoder, hvor tradisjonelle sprinkleranlegg ikke er tilstrekkelige. Skalaen på brannene sprenger kapasiteten til disse anleggene, og enorme mengder vann er nødvendig for å bekjempe flammene.

En Lang Reise til Suksess

Jølibygget var opprinnelig produksjonslokaler for Jøli Safe, som produserte safer inne i bygget. Bygningen er nå HQ for Hallingdal Renovasjon IKS (HR IKS). I tillegg til Jølibygget har HR IKS nylig ferdigstilt to nye håndteringshaller, også disse med et spektakulært slokkeanlegg(skumkanoner). Prosjektleder for utbyggingen  har vært HRPs Magnus Næss.

Prosjektet i Jøli er utløst av krav fra forsikringsselskapet KLP for bygningsmessige tiltak i bygninger som håndterer avfall. De avsluttet forsikringen. Kravet var å etablere automatisk slokkeanlegg for å få i gang forsikringen ingen. Dette bygget dekker 4000 m² med eksisterende avfallshaller som er i kontinuerlig drift. Tradisjonelle slokkeanlegg viste seg å være utilstrekkelige for denne oppgaven, da hallene daglig fylles med produktgrupper som sprenger skalaene. Der er snakk om farlig avfall, brukte batterier, og innsamlet papp/papir/plast fra Nesbyen til Haugastøl. Med voldsomme mengder avfall, 6 meters takhøyde

Enorme mengder vann må til for å slukke avfallsbranner og prosjektet startet derfor med del 1 som var et utendørs VA prosjekt. Vi gravde oss inn til bygget, under bygget, og opp i såla i det som skulle bli et nytt teknisk rom bygget som rom-i-rommet i den ene hallen. Tilstrekkelig med vann ble hentet fra et høydebasseng ovenfor Kleivi Næringspark.

Bilde over: Test av automatisk slukking.

Selv om hoveddelen av prosjektet består av rør, er det overraskende mange andre tiltak vi har gjort for å løfte bygningens branntekniske tilstand. Noen av dem:

 

  • Alle brannceller har fått ny tetting der det var behov, alle gjennomføringer har fått brannspjel eller brannmansjetter.
  • Det elektriske anlegget har blir gått over og noen skap har blitt skiftet ut.
  • Alt av rømningsveier har blitt gjennomgått og oppgradert, som har ført til endringer i antall porter og dører i bygget.
  • Fasaden har blitt tettet og rehabilitert forholdsvis mange plasser for å forhindre brannsmitte. Vi har forsterket og byttet ca. 60 løpermeter med fasade.
  • Vi har forprosjektert løsning for rehabilitering av gulv med oppsamling av brannvann, som er en del av neste delprosjekt
  • Vi har forprosjektert løsning for utskifting av takisolasjon, som er en del av neste delprosjekt
  • Vi er i gang med forprosjektering av oppgraderinger av ventilasjonsanlegget i halve bygningen
  • Vi har gjort tidligfasekartlegginger av utskifting av arbeidsbelysning

En Milepæl for Sikkerhet og Effektivitet

Dette prosjektet representerer en betydelig investering i sikkerhet og effektivitet for Hallingdal Renovasjon. Med det nye slokkeanlegget på plass, er selskapet nå bedre rustet til å håndtere de store mengdene avfall og de mulige brannfarene som følger med. HRP takker alle involverte parter for deres innsats og samarbeid, og ser frem til å se de positive effektene av dette imponerende anlegget i årene som kommer.

Prosjektet er første del av et firetrinns totalrehabiliteringskonsept utviklet av HRPs Magnus Næss. Det gjør at bygningen kan overleve, og totalrehabiliteres i takt med fornuftige investeringspakker. Anslag tilsier at sluttsummen på denne modellen ender opp på under 40 % av nybyggpris hvis man heller skulle revet og bygget nytt. Man opprettholder også bygningens fleksibilitet uavhengig av fraksjonsinndeling og eksisterende håndteringsprosesser.

Tekniske Spesifikasjoner og Samarbeidspartnere

Sprinkel Norge AS har stått for byggingen av anlegget, som består av:

  • 2900 m² varme haller med deluge-anlegg (åpne hoder)
  • 700 m² kalde haller med deluge-anlegg (åpne hoder)
  • 486 m² med vanntåkeanlegg i administrasjonsfløyen, bygget på lørdager uten å forstyrre driften
  • 200 m² med tradisjonelle bulb-sprinkler
  • Et meget komplekst teknisk rom levert helt uten feil

Tratec Teknikken AS har utviklet deteksjons- og varslingsanlegget, som er et fantastisk system med IR-kameraer som løser ut soner og slukker brannen før den når sprinkelhodet. Igneus AS har laget brannkonseptet, designet anlegget, og hjulpet med anskaffelsen. SOS Branconsult AS har hatt ansvar for ARK, SØK, PRO branntetting, og fungert som rådgiver og sparringspartner gjennom hele prosessen. Asplan Viak AS har bidratt med nytt VA-inntak, som gir vanninnlegg med 3000 liter per minutt rett i røra. Geilo Tomteservice AS har stått for gravingen.

Bilde under: Jølibygget

Del videre i dine kanaler:

Relaterte artikler

35 deltakere på HRP Grunnkurs i samspill

Sammen for fremtidens Eidsvoll

Sikkerhetsarbeid verner verdier

Våre artikler

35 deltakere på HRP Grunnkurs i samspill

Samspill er en av de løsninger som bidrar til HRP sin visjon, men samspill må forstås, erfares og fallgruvene er mange.

Sammen for fremtidens Eidsvoll

HRP har bistått Eidsvoll kommune med lederutvikling, organisasjonsutvikling og to omfattende utredninger – med mål om å styrke kommunens evne til å møte framtidens behov.

Sikkerhetsarbeid verner verdier

HRP sikkerhetsmiljø hjelper hver dag virksomheter med å trygge sine verdier.

HRP har rollen som teknisk prosjektleder for nye Vikingtidsmuseet

«…Det nye vikingtidsmuseet skal bli Noregs nye verdsattraksjon… «