Søk

Milliardsatsing på oppdrett i Ål

Selskapet Upstream AS planlegger milliardsatsing på oppdrett av regnbueørret i Ål i Hallingdal. HRP bistår i tidlig fase med perfekte data
En ny, ambisiøs satsing på landbasert oppdrett er på trappene i Ål i Hallingdal. Bak prosjektet står Upstream AS som planlegger å investere to milliarder kroner. Planen er å bygge er resirkuleringsanlegg med eget klekkeri og som skal produsere 9000 tonn regnbueørret årlig.

HRP har bidratt med laserskanning og innsamling av perfekte data av terreng ved hjelp av droner. Dette som underlag for planlegging, prosjektering og mengdeberegninger. HRP vil også lage visualisering av anlegget til bruk i søknadsprosesser og kommunikasjon

Initiativet til anlegget kom fra Torleif Bjella og Jørn-Gunnar Jacobsen, med bakgrunn fra blant annet Nortura og Findus, som over tid har fulgt utviklingen av landbasert oppdrett. Gjennom rollen som CEO i OFS Norge jobbet Jacobsen også tett på etableringen av selskapets pilotanlegg for det landbaserte oppdrettsanlegget i Måløy.

Jacobsen sier at to av de viktigste faktorene for landbasert oppdrett finnes i Kleivi næringspark.

– Energi og vann. I Hallingdal er dette lett tilgjengelig, og vi fant raskt ut at Kleivi næringspark i Ål var ideell. Området har store ledige arealer, og en god infrastruktur med to nærliggende kraftverk, transportbedrift, og Hallingplast som naboer. I tillegg er det også et fjernvarmeanlegg i næringsparken med ledig energi og arealet er eid av en av selskapets gründere.

Avansert rensing

Anlegges planlegges med avanserte rensemetoder som vil holde utslippet til vassdraget må holdes på et absolutt minimum. Upsteam AS har en visjon om å kombinere innovasjon, bærekraft og sirkulærøkonomiske løsninger for en mer miljøvennlig oppdrettsindustri. Prosjektet baserer seg på RAS2-teknologi med en resirkuleringsgrad på minst 99 %. Morefish AS har gått inn på eiersiden, og daglig leder Svein Martinsen med sin kompetanse er svært sentral i planleggingen.

Etter slamutskilling ledes en del av vannstrømmen til et 10 000–15 000 kvadratmeter stort Aquaponics-anlegg, hvor forsøk er i gang for å måle effekten av å bruke avfallsstoffer til planteproduksjon. Også algedyrking vurderes, i samarbeid med Sintef, Nofitech AS og NTNU.

Gründere, Torleif Bjella (t.v.)og Jørn-Gunnar Jacobsen

Bildet over: Gründerne Torleif Bjella og Jørn-Gunnar Jacobsen

Unik utforming

Dersom prosjektet får godkjenning vil de planlagte bygningene dekke mellom 26 000 og 34 000 kvadratmeter, fordelt over et 80 000 kvadratmeter stort tomteareal i en hellende dalside.

– Dette ønsker vi å utnytte ved å bygge anlegget i tre-fire nivåer hvor fisken flyttes fra klekkeriet på øverste nivå, og nedover i påvekstsonene. Ved siden av utformingen og byggingen i «terrasser» er det de sirkulærøkonomiske løsningene som er mest spesielle, forteller Jacobsen.

Alle disse tiltakene til sammen skal gi etableringen en ekstrem grønn profil, gjøre den tilnærmet CO₂nøytral og med betydelige sirkulærøkonomiske gevinster.

Godt mottatt

Jacobsen forteller at planene har blitt tatt imot på en god måte lokalt.

– Anlegget kan bli en ny hjørnestensbedrift i Hallingdal. Ål kommune har vært en svært positiv aktør og vist dette ved å gå inn med en liten andel på eiersiden.

Upstream har holdt informasjonsmøter både i Ål og på Gol, hvor de har svart på bekymringer folk har, og redegjort for redegjort for alle de sikkerhetstiltakene og renseelementene som ligger i planene.

Del videre i dine kanaler:

Relaterte artikler

Interkommunalt samarbeid om samfunnsmedisinske oppgaver gir bedre bruk av ressursene

Hvordan sikre riktig beredskap for brann- og redningsvesenet

HRP tar i bruk ny programvare for hydrodynamiske beregninger i arbeidet med Hovedplan for overvann Nord-Fron kommune

Våre artikler

Interkommunalt samarbeid om samfunnsmedisinske oppgaver gir bedre bruk av ressursene

HRP har nylig bistått Helsesamarbeidet i Ringeriksregionen med opprettelsen av felles samfunnsmedisinsk enhet.

Milliardsatsing for renere Oslofjord

HRP er med når MOVAR IKS skal gjøre en milliardsatsing for en renere Oslofjord.

Hvordan sikre riktig beredskap for brann- og redningsvesenet

I denne artikkelen vil vi fortelle mer om hvordan man kan gå frem for å sikre riktig beredskap for brann- og redningsvesen.

HRP tar i bruk ny programvare for hydrodynamiske beregninger i arbeidet med Hovedplan for overvann Nord-Fron kommune

I nært samarbeid med prosjektgruppa for Nord-Fron kommune har HRP ledet arbeidet med hovedplan for overvann i kommunen