Søk

Waisenhuset: Ny fasade og rehabilitering

Fasadeendring og rehabilitering av et mer enn 250 år gammelt bygg krever spesialkompetanse. HRPs kulturminnerådgiver Ole Morten Lagmannssveen leder et omfattende fasadeprosjekt på Waisenhuset i Trondheim.
Det rødmalte bygget ligger mellom en av Trondheims mest trafikkerte gater og Nidarosdomen. Den nåværende bygningen ble oppført i perioden 1772-1773, og behovet for rehabilitering har blitt mer tydelig for hvert år.

Bygget har antikvarisk verdi A, med nasjonal/regional kulturminneverdi.

Waisenhuset fasadeprosjekt vestfasade består av fasaderehabilitering, overflatebehandling og restaurering av eksisterende vinduer i fasaden mot vest. Prosjektet fokuserer på gjenbruk og bevaring av elementer i eksisterende fasade. Mye av arbeidet vil pågå i fasadestillaser, mens vindusrestaurering foregår hovedsakelig på et eksternt verksted.

Vinduer

I prosjektet inngår også tilrettelegging for kontorer i tredje etasje i bygget. Dette krever at det må tas hull i tømmerveggen, hvor det skal settes inn vinduer på fasaden som vender inn mot Prisens gate, forklarer Lagmannssveen.

I tett samarbeid med byantikvaren ble det utarbeidet en plan for hvor vinduene kunne plasseres i forhold til eksisterende vinduer. Laftede delevegger inne i bygget korresponderte ikke med hverandre, slik at vi ikke kunne plassere vinduene helt rytmisk som i etasjen under. Når man kapper ut deler av tømmeret i en slik bygning, vil man svekke veggens fysiske og avstivende egenskaper, og man må sikre veggen midlertidig til man får tatt ut tømmeret og sikret den permanent med skjulte beitskier i vindushullene.

Eksisterende vinduer i vestfasaden er fra 1950-tallet, men inngår i vernet. Vi tegnet opp vinduene og målsatte tegningen slik at vi fikk håndlaget eksakte kopier av de andre vinduene i veggen.

 

Om bygget

Hovedbygningens sørfløy er rikt utsmykket med profilerte og formskårne under- og overstykker på vinduer samt under vindusbrystningen i første etasje. Denne fløyen har et oppløft midt på takflaten, og kobbhus fordelt ut på et høyt saltak som er tekket med rød enkelkrom teglstein. Hovedinngangene har omramming og overstykker i rokokkostil, som også går igjen på enkelte av vinduene.

Vestfløyen har en noe strammere arkitektur med mindre utpregede vindusomramminger og detaljer i fasaden. Fløyen har pulttak med to oppløft og kobbhus som sørfløyen.

Waisenhuset har vært i bruk som barnehjem og skole, og nå som kontor- og administrasjonsbygg.

Ved at HRP i Trondheim bistår Nidaros Domkirke sokn’s eiendomsutvalg med kulturminnerådgivere, sees prosessene på med litt andre øyne. Byggets historie blir ivaretatt via møysommelige tiltak og kontinuerlig dialog med vernemyndighetene.

Rehabilitering

HRP har allerede bistått med istandsetting av takkonstruksjonen gjennom kulturminnerådgiving, prosjektering, gjennomføring av anbudskonkurranse, evaluering av entreprenører, kontrahering og kontraktsinngåelse. I gjennomføringsfasen har vi hatt prosjektledelsen.

I 2025 skal resten av bygningen rehabiliteres utvendig, med istandsetting av fasade, dører og vinduer. HRP har også her bistått med de samme oppgavene som for takprosjektet, og skal ha prosjekt- og byggeledelse i oppdraget som skal ferdigstilles i oktober 2025.

Ingen prosjekter innenfor antikvarisk istandsetting er like. Alle eldre bygninger har sine særegne utfordringer, noe som gjør det spennende og veldig lærerikt å jobbe med slike bygg.

Waisenhuset har store lokale skjevheter i laftekonstruksjonen, skjulte råteskader bak kledningen og eldre vedlikeholdstiltak som er utført feil. Eksempelvis takrenner og beslag som er utført feil slik at vannet renner inn bak kledningen og inn i innkassinger rundt lafteknutene flere steder.

Man får ikke undersøkt alle underliggende konstruksjoner bak kledningen, men med lang erfaring innen antikvarisk istandsetting og mange års erfaring som restaureringshåndverker kan man «lese» de skjulte skadene og forutse omfanget ganske nøyaktig uten større avdekkinger og uten å demontere unødvendig kledning og bygningsdeler.

For hver bygningsdel som må demonteres eller skiftes ut, står vi i fare for å viske ut verdifulle historiske spor på bygningen.

Roller og oppgaver Ole Morten Lagmannssveen: Prosjektledelse, søknad og koordinering opp mot byantikvar, byggeteknisk rådgivning, SHA og kulturminnerådgivning.

Les mer om HRP Kulturminnerådgivning

Del videre i dine kanaler:

Relaterte artikler

I 2025 skal vi ansette 100 nye medarbeidere!

Avfall kan ikke behandles som søppel lenger

Leder prosjektering for Nye Rikshospitalet

Våre artikler

I 2025 skal vi ansette 100 nye medarbeidere!

HRP startet med tre medarbeidere for 20 år siden og nå er vi 500 over hele landet. Vi har sagt at HRP alltid er i bevegelse, det skal vi fortsatt være, både i 2025 og de kommende 20 årene.

Avfall kan ikke behandles som søppel lenger

HRP tar prosjektledelse for effektive gjenvinningsstasjoner, selve fundamentet for å kunne løse mange ressurs- og forurensings utfordringer.

Link fra digitalt frokostmøte 10. desember 2024 kl 0830-0910

Ingen kostnad og ingen påmelding, bli med på vårt digitale frokostmøte. «Man kan ikke drive dagens eiendomsutvikling med gårsdagens kunnskap». Grunder og styreleder i Senter for Eiendomsfag Øystein Ringen-Vatnedalen vil sitte i samtale med HRP sin direktør for fag, Lars-Herman Eek.

Leder prosjektering for Nye Rikshospitalet

Gravemaskinene er i gang der somatikkbygget til det nye Rikshospitalet skal reise seg. HRP bidrar med en viktig brikke i det enorme maskineriet som er nødvendig når det skal investeres flere titalls milliarder i helsebygg.