Byggeledelse, teknisk byggeledelse og SHA på Norges største, gjennomførte flomvoll

I 2018 gikk Ottaelva kraftig over sine bredder og elva vokste så stor at den fant traseer tvers gjennom Bismo-bebyggelsen. Det var da arbeidet sjefen i NVE, Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund, kaller et viktig samfunnsarbeid startet – Flomsikring av Bismo mot Ottaelva.
HRP med på arbeidet med Norges største, gjennomførte flomvoll.

Det er bare å gratulere Bismo kommune som nå er sikret mot mer flom, “Det dere har vært med på er viktig samfunnsarbeid” sa Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i hans gratulerer-takke-tale.  Anledningen er åpningen av den største flomvollen som er gjennomført i Norge.

Ironisk nok er Skjåk kåret til Norges tørreste sted med bare 278 millimeter nedbør i et normalår.

Men slik er det ikke i fjellene rundt. I 2018 gikk Ottaelva kraftig over sine bredder og flyfotoene fra NVE viste en bygd der husene stod som enslige skygger i det grå vannet. En ødeleggende og massiv flom som har skapt usikkerhet for videre utvikling av kommunen og særlig utviklingen av kommunesenteret Bismo.

HRP har satt naturskadesikring som et naturlig satsingsområde

Vår visjon er perfekt bruk av samfunnets ressurser og vi vil si at den minst effektive bruk av ressurser er å reparere det som kunne vært unngått.

Slik sett er arbeidet med en flomvoll både konkret og bidrar til bedre utnyttelse av samfunnets ressurser. En slik investering er antakelig samfunnsøkonomisk lønnsom allerede ved første storflom, ved første gang vollen virkelig testes.

Nå øker vi vår oppmerksomhet mot denne delen av vår bransje, en spennende krysning mellom alle våre fagområder, fra tidligfase til gjennomføring.

HRP skal selvsagt ikke kunne alt og vi er ikke entreprenører, men vi skal være et ledende miljø som bidrar til at NVE, kommuner og andre som iverksetter slike tiltak oppnår de mål og gevinster som ønskes.

Flomvollen ved Bismo i Skjåk kommune, Innlandet

Anlegget i Skjåk er Norges største, gjennomførte flomvoll*

  • 2250 meter flomvoll i tre parseller
  • 3 pumpestasjoner og drensgrøft på luftsiden av vollen
  • For det meste klar for en 200 års flom, men ved sjukeheimen også en 1000 års flom.
  • Naturtilpasset så langt det går
  • Gjennomføring med en anleggsperiode i omgivelser der det er fungerende vannverk, boliger og industri

* i følge prosjektets prosjekterende ingeniør Dr Øverland fra Dr. Blasy Dr. Øverland Gmbh, München.

Se også NVE sin pressemelding

Flomvollens størrelse tilpasses fremtidige klimaendringer

Flomvollens høyde er bygget opp på bakgrunn av mange faktorer, bl.a er grunnforhold og massenes evne til å slippe gjennom vann. Selve høyden på vollen er derfor en sum av beregnet sikkerhetshøyde pluss et 20% klimapåslag og til slutt en ekstra meter på dette. Slik er de nye reglene, for alle vet at både 200 års flommen og 1000 års flommen har økt i høyde de siste tjue årene. Den faglige hemmeligheten er å vite hva som er sikkerhetshøyden.

Enkle, men livsviktige tekniske løsninger

HRP var til stede med teknisk byggeleder Filip Storødegård Knørr. Hans jobb har vært oppfølging og framdrift for prosjektets tre pumpestasjoner. Han forteller at selve løsningen er enkel, men kritisk. Pumpene som har enorm kapasitet ligger stort sett tørrlagt før de virkelig skal slå til. Derfor testkjører de en gang i døgnet, forteller Storødegård Knørr.

Levert 25% under budsjett og på tid.

Budsjett på 200.000.000, men ender 50.000.000 lavere og prosjektet leveres på tid. Nå skal ikke HRP ta hele æren for dette, men er stolte av vår byggeledelse på prosjektet og byggeleder Jan Erik Sandum fra HRP jobbet direkte med byggherre rundt kritiske områder som økonomi, fremdrift og kvalitet. Han har ledet befaringer, prosjektmøter og holdt nødvendig kontakt med 3.part. Videre har HRP sin Morten Sportstøl Varpestuen hatt ansvar for Gemini Terrain og masserapporter, samt økonomien knyttet opp mot dette, i tillegg til at Morten har jobbet med byggherres ansvar for sikkerhet-, helse- og arbeidsmiljø gjennom SHA planlegging, møter, vernerunder og kontroller. Et prosjekt i denne størrelse der arbeidet skjer i grensen mellom en stor elv og et levende bygdemiljø er utfordrende også på disse områdene.

Del videre i dine kanaler:

Relaterte artikler

Ingen relaterte artikler ble funnet

Våre artikler

Betydningen av grunnundersøkelser før man bygger kan ikke overvurderes

En RIG/geotekniker har ekspertise som sikrer at vi bygger på en trygg og stabil grunn.

Økende nysgjerrighet rundt OPS Offentlig privat samarbeid

Læringspunkter fra gjennomførte OPS-prosjekter for skolebygg

NiN kartlegging for riktig beslutning

Naturtypekartlegging etter NiN systematikk er viktig for å kunne ta riktige beslutninger i arealdisponering.

Det nye Tøyenbadet

HRP har bidratt med teknisk byggeledelse i oppføringen av det nye Tøyenbadet.