NiN kartlegging for riktig beslutning

Naturtypekartlegging etter NiN systematikk er viktig for å kunne ta riktige beslutninger i arealdisponering.
HRP er kjent for bygg og anlegg, men har også en egen fagavdeling for miljø og driver med både konsekvensutredninger av naturmangfold og naturtypekartlegging iht. NiN og Miljødirektoratets instruks.
Naturtypekartlegging

– Sommeren 2024 har vi kartlagt natur fra Vesterålen i nord til Kristiansand i sør, forteller Anniken Torset, som er økolog i HRP.

NiN står for Natur i Norge og er gjeldende kartleggingssystematikk for kartlegging av natur. Kartlegging kan gjøres heldekkende, som vil si at all natur kartlegges og beskrives iht. systematikken, men det vanligste er kartlegging etter Miljødirektoratets instruks.

I likhet med heldekkende kartlegging benyttes kartleggingssystematikken i NiN, men kun naturtyper som er truede, nær truede eller som har spesielle økosystemfunksjoner utfigureres i kart. Når Miljødirektoratet har godkjent utfigurerte områder og beskrivelser av naturen iht. variablene som følger av systematikken finner du disse igjen i Naturbase-kart under Naturtyper-Naturmangfold.

Samarbeid med Abio

Våre oppdragsgivere er både offentlige og private. Årlig utlyser Miljødirektoratet store NiN-pakker med områder de ønsker kartlagt, men de fleste av våre oppdrag er for kommuner og private aktører i forbindelse med konsekvensutredninger og reguleringer. NiN gir oss de beskrivelsesvariablene vi trenger for å beskrive naturen på en nøytral og presis måte, og for å fastsette verdi på et område ut ifra gjeldende metodikk.

Gulstadøya

Hadsel kommune ønsker å utvikle sentrum i Melbu med nye områder for bolig og næring. Det var i den sammenheng behov for å få vurdert konsekvensene av områderegulering på Gulstadøya. HRP gjennomførte i samarbeide med Abiona en naturtypekartlegging, kartlegging av fugl og kartlegging av fremmede arter.

I forbindelse med kartleggingen ble det registrert syv naturtypelokaliteter iht. Miljødirektoratets instruks;
  • en lokalitet med gammel lågurt-seljerognskog (naturtype med spesielle økosystemfunksjoner)
  • en lokalitet med gammel sumpskog (naturtype med spesielle økosystemfunksjoner),
  • to lokaliteter med strandeng (truet naturtype i kategorien sårbar ) og
  • tre lokaliteter med semi-naturlig strandeng (truet naturtype i kategorien sterkt truet).

Planområdet inneholder også viktige bløtbunnsområder i strandsonen som danner næringsgrunnlag for en rekke arter. Blant annet for de truede fugleartene krykkje (sterkt truet), hettemåke (kritisk truet), brushane (sårbar), storspove (sterkt truet), ærfugl (sårbar), fiskemåke (sårbar) og gråmåke (sårbar), samt de nært truede artene teist, rødstilk og storskarv.

Rapporten med konsekvensutredning av naturmangfold for Gulstadøya ligger nå som en del av kommunens høringsgrunnlag.

Gulstadøya viste seg fra sitt beste under kartleggingen
Del videre i dine kanaler:

Relaterte artikler

Betydningen av grunnundersøkelser før man bygger kan ikke overvurderes

Økende nysgjerrighet rundt OPS Offentlig privat samarbeid

Strategi for velferdsteknologi i norske kommuner

Våre artikler

Betydningen av grunnundersøkelser før man bygger kan ikke overvurderes

En RIG/geotekniker har ekspertise som sikrer at vi bygger på en trygg og stabil grunn.

Økende nysgjerrighet rundt OPS Offentlig privat samarbeid

Læringspunkter fra gjennomførte OPS-prosjekter for skolebygg

Byggeledelse, teknisk byggeledelse og SHA på Norges største, gjennomførte flomvoll

I 2018 gikk Ottaelva kraftig over sine bredder og elva vokste så stor at den fant traseer tvers gjennom Bismo-bebyggelsen. Det var da arbeidet sjefen i NVE, Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund, kaller et viktig samfunnsarbeid startet – Flomsikring av Bismo mot Ottaelva.

Det nye Tøyenbadet

HRP har bidratt med teknisk byggeledelse i oppføringen av det nye Tøyenbadet.