Nytt avløp i Norde Follo

Ski-Haugbro var det første store vann- og avløpsprosjektet som har gjort Nordre Follo klar for en stor forventet befolkningsvekst.
Planleggingen av det nye vann- og avløpsanlegget Ski-Haugbro startet i 2010, parallelt med byggingen av Follobanen, og hadde byggestart i 2018. Etter en prøveperiode i år, kunne anlegget offisielt åpnes 30. august 2021.
Snorklipp

Prosjektet er svært omfattende, og tett på enestående i sitt slag. Det betyr mye for Ski-samfunnet, og er det største i vedtatt tiltaksplan for vannforsyning, avløp og vannmiljø i Ski kommune.

Etter åpning av Follobanen rykket Ski nært hovedstaden. Nærheten til et stort regionalt arbeidsmarked, øker kommunens posisjon som et attraktivt sted å bo og jobbe. Store utbygginger er prosjektert, men før flere av disse kan realiseres, lå infrastrukturløsningen inne som et rekkefølgekrav.

Hovedtraséen til Ski-Haugbro er cirka 4,6 km lang og  er lagt i områder som ga til dels store geotekniske utfordringer. Avløpsledningen er, på deler av strekningen, lagt som en dykket løsning – ned 7-8 meter. Dette innebærer lange spillvannsrør med trykk, store samletanker og rør som føres gjennom vernet slåttemark med styrt boring. Spillvannet ble endelig ledet gjennom tunnel over til Nordre Follo Renseanlegg ved Tusenfryd.

 

– Dette er et prosjekt som er veldig viktig for hele vår kommune, selv om det meste av investeringen ligger under bakken. Vi var avhengige av dette for å kunne ta imot de innbyggerne vi forventer skal flytte til vår kommune. Ski-Haugbro er viktig også fordi avløpsanlegget i sin helhet ligger innenfor vannområde PURA og sikrer vannkvaliteten i Dalsbekken som renner ut i drikkevannskilden Gjersjøen, sa ordfører Hanne Opdan i Nordre Follo, da hun klippet snora som markerte åpningen.

HRP har vært inne i prosjektet siden 2017, med prosjektleder, kontrakt og – økonomiansvarlig, byggeleder og KU – SHA/Ytre miljø, kontakt med grunneier. HRP har i tillegg laget usikkerhetsanalyse og kontraktstrategi, heter det i pressemeldingen.

Isachsen, et selskap i Betonmast/Hæhre-konsernet, var hoved entreprenør for utbyggingen. Kontrakten har en verdi på 165 millioner kroner.

Del videre i dine kanaler:

Relaterte artikler

Digital anbudsbefaring

Spillvannstunnel Vevelstad–Kongslia

Gjennomslag på Fornebubanen

Våre artikler

HRP går inn som nasjonal kunnskapspartner i Senter for eiendomsfag

Samarbeidet begynner allerede denne høsten, med fokus på oppstart av Eiendomsutvikler-studiet i februar 2025.

HRP gratulerer Stange kommune med ny ungdomsskole

Gratulerer til Stange kommune med en ny, moderne og innholdsrik ungdomsskole og gratulerer til HRP med resultatet.

Betydningen av grunnundersøkelser før man bygger kan ikke overvurderes

En RIG/geotekniker har ekspertise som sikrer at vi bygger på en trygg og stabil grunn.

Økende nysgjerrighet rundt OPS Offentlig privat samarbeid

Læringspunkter fra gjennomførte OPS-prosjekter for skolebygg