Søk

40 år gamle synder rettes med 400 år gamle metoder

Når gamle synder på kulturminner skal rettes, må vi ofte ty til enda eldre metoder. På to viktige bygg i Trondheim, både på Munkholmen og på fasaden til Trøndelag teater, skulle 40 år gamle synder rettes opp, men flere hundre år gamle metoder.
– Begge steder var tanken på 1980-90 tallet at våre moderne løsninger og produkter var de beste. Det viste seg å være feil. Kunnskapene om hvordan man skal pusse om fasader på historiske og antikvariske bygg har gjort store sprang de siste 20 årene.

Metoder som var i bruk på 1980-90 tallet har vist seg å være direkte skadelige på antikvariske bygg, slik som Trøndelag Teater og på Munkholmen, sier byggeleder og kulturminnerådgiver i HRP, Ole Morten Lagmannssveen.

Heldigvis er det forsket mye på hvordan vi skal vedlikeholde våre gamle kulturminner. Gjennom denne forskningen har vi funnet at de opprinnelige produkter og metoder er de som passer best til vedlikehold og renovering av gamle bygg.

– Det flotte bygget fra 1816, som har fasade ut mot Trondheim mest trafikkerte sentrumsgate, ble siste gang malt med en tett plastmaling. Den blir alt for tett for kalkmørtelen som opprinnelig ble brukt til fasadepuss. Vann trengte inn i små sprekker, og etter som den moderne malingen er helt tett, vil ikke fukten slippe ut av veggen. Fukten førte til en råte på innvendige konstruksjoner.

Når fasaden skulle renoveres på nytt, ble all maling fjernet og erstattes med en annen og «pustende» silikatmaling, forteller Lagmannssveen.

Men å fjerne maling på en vernet fasade er ikke en enkel operasjon. Det meste kan fjernes med et stoff som løser plastmalingen, men den er ikke effektiv på blant annet ornamentene som pryder veggene på bygget. På disse områdene blir malingen fjernet med laser. Metoden fjernet malingen lag for lag uten at fasaden ble skadet.

Bak malingen som er fjernet skjuler det seg også eldre forsøk på reparasjoner. Nymotens murpuss og silikon er brukt for å reparere veggene. Dette går dårlig sammen med den originale kalkmørtelpussen.

Murpuss og silikon ble fjernet og erstattet med ny kalkmørtelpuss. Denne ble spesialbehandlet med en grunning, før fasaden ble malt med silikatmaling.

Under renoveringen ble også alle de flott trevinduene tatt ut av fasadene før de ble reparert og pusset opp, slik at de i dag er tilbake til sitt originale utseende.

Munkholmen

Også på Munkholmen, er det bygg som er mer enn 400 år gamle. Siden 1600-tallet er holmen blant annet brukt som rettersted, kloster, festning og fengsel. I dag er det et populært utfartssted på sommeren, med muligheter for bading, samt at det er en café der og en liten restaurant med uteservering.

-Også der er «ny» maling fjernet. Veggene ble nå kalket slik de opprinnelig ble behandlet. Det største renoverings prosjektet er likevel at murene må repareres. De skal rett og slett plukkes ned og bygges opp på nytt.

Murene med voller er 8 meter tykke. Vann har trengt inn og var i ferd med å sprenge murene. Tidligere forsøk på reparasjon er gjort med moderne pussmørtel. Denne er så tett at alt vann blir stengt inne i murene og vasker ut kallen av den gamle kalkmørtelen. Det blir da til sand uten binding, og murene er i ferd med å kollapse.

Når skal murene tas ned og bygges opp igjen, og det vil bli benyttet kalkmørtel lik den opprinnelige, sier Ole Morten Lagmannssveen.

Les mer om HRP Kulturminnerådgivning

 

Del videre i dine kanaler:

Relaterte artikler

Waisenhuset: Ny fasade og rehabilitering

Leder prosjektering for Nye Rikshospitalet

HRP gratulerer Stange kommune med ny ungdomsskole

Våre artikler

Digitalt frokostmøte 10. desember 2024 kl 0830-0910

Ingen kostnad og ingen påmelding, bli med på vårt digitale frokostmøte. «Man kan ikke drive dagens eiendomsutvikling med gårsdagens kunnskap». Grunder og styreleder i Senter for Eiendomsfag Øystein Ringen-Vatnedalen vil sitte i samtale med HRP sin direktør for fag, Lars-Herman Eek.

Waisenhuset: Ny fasade og rehabilitering

Fasadeendring og rehabilitering av et mer enn 250 år gammelt bygg krever spesialkompetanse. HRPs kulturminnerådgiver Ole Morten Lagmannssveen leder et omfattende fasadeprosjekt på Waisenhuset i Trondheim.

Leder prosjektering for Nye Rikshospitalet

Gravemaskinene er i gang der somatikkbygget til det nye Rikshospitalet skal reise seg. HRP bidrar med en viktig brikke i det enorme maskineriet som er nødvendig når det skal investeres flere titalls milliarder i helsebygg.

HRP går inn som nasjonal kunnskapspartner i Senter for eiendomsfag

Samarbeidet begynner allerede denne høsten, med fokus på oppstart av Eiendomsutvikler-studiet i februar 2025.